Ljuvlig rabarberpaj

Rabarberpaj_4

Det är inte mycket som slår en alldeles nygräddad knäckig rabarberpaj gjord på späda fina stjälkar så här i pingsttider. Det är bara att passa på att njuta av dem, för det är verkligen nu de är som allra godast!  Jag gör ofta smulpaj eftersom det är ofantligt gott och går så snabbt att fixa, men ibland är det kul att göra en klassisk paj… en sådan där som farmor brukade bjuda på när vi kom på besök. Det är otroligt gott med mandelspån till rabarber och det blir förföriskt gott tillsammans med lite sirap! ❤

Det är samma pajdeg som jag använde till de små hallon- och blåbärspajerna, men jag skickar med det här så slipper du leta vidare. Receptet på degen är väl tilltaget, så det räcker gott till flera mindre pajer eller en riktigt stor.

Det här behöver du:

1 ¾ dl florsocker

200 g smör

5 dl vetemjöl

1 nypa salt

1 ägg + ev extra äggula

1 ägg till pensling av pajdegen

rabarber (ca 8 stora eller 15 små)

1-1½ dl strösocker

ca 2-3 msk potatismjöl

ca 30 g mandelspån

ljus sirap

 

 Rabarber_1

 

Gör så här:

Blanda samman de torra ingredienserna, tillsätt rumsvarmt smör i bitar och nyp ihop till smulor. Tillsätt sedan det hela ägget och arbeta ihop degen. Behövs det mer vätska för att få degen att gå ihop så tillsätt en extra äggula. Låt degen vila i kylskåp en stund.  Kavla eller tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbara kanter. Nagga botten och ställ den i frysen minst 30 minuter. Vill man inte att kanterna ska riskera att sjunka ner kan man lägga bakplåtspapper i botten, folie längs insidan på kanterna och sedan fylla skalen med torkade ärtor.

Förgrädda skalen i ca 175 grader ca 10 minuter. Ta ut dem och pensla med lite uppvispat ägg. På så sätt blir bottnarna spröda även om man häller på en fuktig fyllning. Grädda ytterligare några minuter.

Under tiden skär du rabarbern som du vill ha den. Antingen behåller du längden eller skär den i mindre bitar. Fyll skalet med rabarbern. Blanda socker och potatismjöl och strö över. Mängden socker får du anpassa lite efter hur syrlig rabarbern är och hur mycket rabarber du använder. Strö sedan över rikligt med mandelspån och dekorera pajen som du vill ha den.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader. Ta ut den efter ca 20 minuter och ringla över lite ljus sirap. Ställ in den i ugnen igen och grädda den tills den fått den färg du vill att den ska ha.

Avnjut rabarberpajen ljummen med en klick vaniljsås och lite glass!

😋

Rabarberpaj_3

5 kommentarer på “Ljuvlig rabarberpaj

  1. Jag kan verkligen intyga, den är ljuvlig. Jag fick den stora äran att äta den för några dagar sen. Det är något magiskt med paj, är liksom aldrig fel! Ha en bra helg Towe och se till att fika riktigt mycket. Hälsa familjen! Kramis 🍰

    • Åh tusen tack goa du! Håller med dig, paj kan aldrig vara fel… 😉 Har nästan tappat räkningen på alla rabarberpajer vi har mumsat i oss de senaste veckorna 😋 Var så mysigt att ha er här! Hoppas ni får en mysig helg. Såg ut som att ni får en bra start på den i alla fall… 😉 Såg hur gott ert fredagsmys såg ut! ☺Kramis 💕

  2. Jag fick en fin bukett igår med rabarber och syren. När du oxå skrev så lockande om paj blev det ett lätt beslut! Rabarberpaj ska det bli idag. Läste även att det är gott (godare/vuxnas-only) med punsch, whiskey eller konjak i vaniljsåsen. Det blir mums t Måns.

    • Jag såg din fina bukett som du fick på insta. Såg otroligt härlig ut! Hoppas att pajen blir lika god som buketten var fin!☺ Låter spännande med din alternativa smaksättning. Perfekt för den som vill ”hotta” upp den lite 😉 Hoppas att du får en fin helg! 💕

  3. Pingback: Huggormar, skolavslutningar och färgstarka minnen | Livets Guldkorn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: