Yorkshire – en riktig liten pärla

england_10

Det finns några platser som för alltid kommer att ha ett mycket speciell plats i mitt hjärta. En av dessa är Yorkshire.

Jag har tappat räkningen på antalet gånger vi varit där, men kommer aldrig att glömma första gången vi åkte genom detta vackra engelska landskap, längs väg A684 som går mellan Leyburn och Sedbergh. En resa längs denna fantastiskt vackra lilla väg och jag var för alltid såld. Är du nyfiken kan du kolla in kartan här. Området består av flera vackra dalar som t ex Swaledale, Wensleydale, Bishopdale och Yorkshiredale.

england_5

Vi stannade på flera ställen längs vägen och övernattade i Hawes, en pittoresk liten by, som sedan dess har varit ett måste att återkomma till varje gång vi varit i närheten. Många är där för att vandra och det finns åtskilliga vackra leder att gå. Vi vandrade kanske inte lika långt, utan fokuserade snarare på att hitta de allra mysigaste ställena som serverade afternoon tea med nybakade scones.

england_7

Sedan åkte vi runt på slingriga små vägar där man knappt vågade titta när man fick möte… på fel sida. Det gäller att köra försiktigt för det är gott om får som knatar runt mitt på vägen och kanske flyttar på sig, kanske inte 🙂

 england_3

Längs vägen möter du fårfarmare som flyttar sina får, nästan alltid med en eller flera vallhundar till sin hjälp. Vackra gamla telefonhytter står fortfarande kvar och de röda postboxarna lyser upp stenväggarna.

england_1

 

england_2

 Kvällarna är som gjorda för en pubrunda i byn. Det spelar ingen roll hur liten byn är. Du kan ändå vara säker på att det finns minst en pub där. Maten är kanske inte det som lämnar de mest bestående intrycken, men atmosfären, den goda ölen och den vänliga nyfikenheten lämnar ingen oberörd.

england_9

 

När vi återvände efter några år, denna gång med två barn, fanns det B&B vi hade bott på tidigare inte längre kvar. Efter att ha letat runt ett tag hittade vi ett fantastiskt ställe Thornton lodge som ligger en liten bit från Hawes. Stället drivs av Vanessa, en värdinna med ett oerhört stort hjärta. På gården huserar Percy, en stilig påfågelhanne och utanför fönstret skuttar kaninerna på gräsmattan. Frukosten är klassiskt engelsk och fantastiskt god. Vanessa serverar te, kaffe, rostat bröd, goda marmelader, mjölk och flingor av alla de sorter, färsk frukt, bacon från den lokala slaktaren, härligt köttiga korvar, stekta tomater och champinjoner, vita bönor, scrambled eggs och så black pudding för den som vill och har plats kvar i magen. 🙂

Tacka_1

Har du en gång varit i Yorkshire är det svårt att inte återvända. För vår del blir det inte denna sommar, men snart kommer vi att vara tillbaks bland gröna kullar och bräkande får 🙂

Har du några frågor eller funderingar så hör gärna av dig! Jag lovar att försöka svara om jag kan. Vill du ha tips och idéer om att resa i Storbritannien så finns det gott om dessa på bloggen ”Bara Brittiskt”. ☺

 

6 kommentarer på “Yorkshire – en riktig liten pärla

 1. Åh vilka fina bilder av God’s own country. Det lär vara i Hawes som Clarkson lappade till sin producent och fick sluta med Top Gear…

  • Tusen tack Charlotta! Så glad jag blir att höra☺ Dessutom fick jag lära mig något nytt, för att det var i Hawes hade jag inte hört tidigare. Vilken härlig sida du har, rena guldgruvan för alla som vill åka till England ❤ Ha en riktigt fin dag!

 2. Hi Towe, I can’t read it but I saw my name and Percy’s – I don’t go on twitter much so missed your message saying you’d done your blog post. A dog has chased Percy and he’s missing and I’m hoping twitter might help me find him. I hope all the family is well and happy. much love xxx
  Vanessa

  • Hi dear Vanessa, I’m so sorry to hear about Percy and the fact that he’s missing. I hope that you will find him soon. We’re all fine 🙂 Hope that everything is fine with you as well. I’ve tried to translate part of the text for you:

   ”After searching around for a while we found a fantastic place, Thornton Lodge, located a short distance from Hawes. The place is run by Vanessa, a hostess with a very big heart. In the garden Percy is walking around, a handsome peacock male and outside the window rabbits leaping on the lawn. The breakfast is classic English and fantastically good. Vanessa serves tea, coffee, toast, delicious jams, milk and cereals of all kinds, fresh fruit, bacon from the local butcher, delightfully meaty sausages, fried tomatoes and mushrooms, baked beans, scrambled eggs and so black pudding for anyone want and have room left in the stomach.

   Once you have been in Yorkshire it is difficult not to return. For our part, it will not be this summer, but soon we will be back among green hills and bleating sheep.”

   Much love xxx
   Towe

   • oh, that’s lovely. I’m afraid I had to accept Percy is gone – I think someone either killed him or took him away from a field nearby. I was incredibly sad but have so many wonderful memories to be glad of. We had 3 little chicks hatch yesterday from Rudie, our ginger hen so are very happy about them. xxx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: