Citron och marängpaj

marangpaj_1

Blev ofantligt sugen på att baka en citron och marängpaj, en sötsyrlig klassiker med vårkänsla. Är svag för kombinationen av sött – syrligt, krispigt och mjukt. Hemma hos oss har den alltid gått under namnet Saras citron- och marängpaj, uppkallade efter min goa vän Sara. Provade att ha i lite hallon i denna paj, ovanpå lagret av citronkräm. Det var gott, men det går lika bra utan. Citronkrämen blir i ärlighetens namn vackrare när den får vara just citrongul 🙂

Snart är det påsk och denna paj passar finfint till påskbuffén. Jag har ökat på mängden marängsmet från det ursprungliga receptet för att det ska räcka om man vill spritsa ut marängen. Vill man istället breda ut marängsmeten kan man klara sig på 3 äggvitor och ½ dl strösocker.

Pärlhyacint

Till pajdegen behöver du:

3 dl vetemjöl

125 gram smör

3 msk kallt vatten

Till citronkrämen behöver du:

3 dl vatten

1 ½ dl strösocker

4 msk majzena

saft och rivet skal av 1½-2 citroner

3 äggulor

2 msk smör

ev några hallon att strö över citronkrämen

Till marängen behöver du:

5 äggvitor

1 dl strösocker

marangpaj_8

Gör så här:

1. Nyp ihop smör och mjöl till en smulig deg och blanda ner vattnet så att degen går ihop. Låt pajdegen vila kallt, gärna minst 20 minuter i kylen. Tryck ut degen i en pajform och nagga den lite lätt med en gaffel. Vill man kan man  fylla formen med torkade ärtor eller liknande för att kanterna inte skall sjunka ner. Förgrädda skalet ca 10 minuter i 200 grader.

2. Pressa saften ur två citroner och riv skalet fint. Blanda vatten, socker, majzena och citronsaft i en kastrull. Rör medan det kokar upp. Tag kastrullen från värmen. Dela äggen och skilj på gulor och vitor. Var noga med att det inte kommer någon äggula i vitorna, eftersom de riskerar att förstöra marängen. Rör ner äggulorna en i taget i citronkrämen. Låt sjuda upp under omrörning. Var noga så att krämen inte kokar! Blanda i rivet citronskal och smör i krämen. Låt den svalna innan den hälls i pajskalet. Vill man kan man strö över lite mosade hallon.

3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sedan sockret och vispa smeten kraftigt ett par minuter. Bred eller spritsa marängsmeten över citronkrämen. Strö eventuellt över lite hackade valnötter. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda den i ca 10 minuter i 175 grader tills den fått fin färg.

4. Servera pajen avsvalnad och dekorera den med lite färska bär om du vill. Njut den tillsammans med en klick vaniljglass eller lite lättvispad grädde!

marangpaj_6

7 Comments on “Citron och marängpaj

  1. Åh, den gamla klassikern. Den är aldrig fel, funkar i alla lägen. Nu när det snart är påsk är den PERFEKT! 🐤🐔 Sen kan man inte bli annat än baksugen när man får se dina vackra bilder på härliga recept! Kram på dig goa vän.

    • Ja, det är sant. Den passar på något sätt alltid och går hem hos de flesta oavsett ålder 😋 Tack goaste, både för receptet en gång i tiden och för dina fina ord! 💕 Alltid lika härligt att höra när man lyckats göra någon baksugen 🍰 Kram på dig

  2. Den här pajen är så god och med de här fantastiskt vackra bilderna blir man riktigt sugen på att baka pajen omedelbart! Härligt inlägg!

    • Thank you for your sweet comment! Mmmm, it’s always nice with lemon and meringue 😋 Have a lovely day! ☺

  3. Pingback: Snart är påsken här | Livets Guldkorn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s