Rund marängtårta

marangtarta_4

En av mina absoluta favorittårtor är marängtårta. Jag har delat med mig av receptet till den i ett tidigare inlägg, som du hittar här. Med det receptet får man en rektangulär tårta. Jag har alltid undrat över varför denna fantastiskt goda tårta inte går att köpa på konditorier. Tänkte att det kanske hänger ihop med att de alltid verkar vilja göra runda tårtor. Sagt och gjort, jag var tvungen att prova att göra den rund 🙂

Vill man ha den så behövs det lite mer smet för att det ska räcka till två runda bottnar. Jag delade upp smeten i två omgångar och gräddade en botten i taget. Har du varmluftsugn kanske du kan grädda båda bottnarna på en och samma gång och då går det ju i princip lika snabbt som att göra en kantig tårta.

 

Detta behöver du till…

sockerkakslagret:

100 gram smör

1 ½ dl strösocker

5 äggulor

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 ½ tsk vaniljsocker

½ dl mjölk

 

maränglagret:

5 äggvitor

2 ½ dl strösocker

hackade valnötter eller mandelspån

fyllningen:

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

Hallon eller andra bär, alternativt mandariner på burk

Blåsippa_4

Gör så här:

1. Börja med marängsmeten. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sedan sockret och vispa ytterligare några minuter.

2. Gör sedan smeten till själva botten. Rör rumsvarmt smör och socker smidigt med elvisp och tillsätt äggulorna, en i taget. Vispa poröst. Rör ner mjölet, blandat med bakpulver och vaniljsocker och tillsätt sedan mjölken.

3. Ta två bakplåtspapper och rita upp en cirkel på var och en av dem. Använd en rund springform som mall (23 cm i diameter). Smeten kommer att svälla ut lite, så tänka på att du behöver marginal. Med denna mall blir tårtan ca 30 cm i diameter. Vill du ha en lite mindre tårta använder du så klart en mindre mall. Ett alternativ är att göra tårtbotten direkt i två springformar som du klär med bakplåtspapper.

4.Lägg bakplåtspappret på en plåt och bred ut sockerkakssmeten jämnt inom markeringen. Fördela därefter marängsmeten över och strö över mandelspån eller hackade valnötter. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader, ca 45 minuter. Jag gräddade en botten i taget, men har du varmluftsugn kanske det fungerar att grädda båda på en och samma gång. Håll koll så att bottnarna inte får för mycket färg. Låt dem sedan kallna innan den tas loss från pappret. Marängen blir lite frasigare när den svalnat. Bottnarna går bra att frysa om man vill.

5. Vispa grädden och smaksätt med vaniljsockret. Ta den ena tårtbottnen och fördela den vispade grädden över. Lägg sedan på hallon, jordgubbar eller andra bär. Mandarinklyftor går också bra. Låt dem rinna av lite innan. Det är hur som helst gott om bären är lite friska och syrliga. Blir en god kontrast mot marängen. Lägg på den andra tårtbottnen och tårtan är klar!

Voilá!

marangtarta_6

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s