Mandelmassefyllda saffransbullar

Saffransbullar

Ärligt talat… en torr lussekatt utan fyllning är kanske inte det mest uppiggande man kan tänka sig till fikat. Saftiga saffransbullar fyllda med mjuk mandelmassa däremot är galet gott! Jag har provat att rulla in mandelmassa i lussekatterna, men det är väldigt mycket jobb att få till det och de blir sällan några skönheter. Fast däremot väldigt goda! Betydligt enklare är att rulla små saffransbullar och fylla dem med mandelmassa eller vad man nu vill ha i dem. Det här receptet fick jag av en kär vän för många år sedan, tack Sara 💕 och jag har sedan med tiden modifierat det lite. Bland annat har jag tillsatt ägg i bulldegen. Det lärde jag mig av farmor som bakade gudomliga bullar. De allra viktigaste knepen är nog att inte ha i för mycket mjöl och att grädda dem snabbt i hög ugnsvärme. Det här receptet räcker till ca 48 bullar, beroende på hur små eller stora du vill ha dem.

 

Det här behöver du till degen ( ca 48 bullar):

100 – 150 gram smör

5 dl mjölk

250 gram kesella (1 burk)

1 ägg

50 gram jäst

1 nypa salt

2 dl strösocker

1 gram saffran (2 paket, gärna hela pistiller)

Lite sprit eller pressad citron att lösa upp saffranet i

Russin (gärna blötlagda)

Ca 17 dl vetemjöl

Fyllning i bullarna:

250-300 gram mandelmassa

Lite mjölk eller smör

Att ha på bullarna innan gräddning:

2 ägg till pensling

Pärlsocker

Ca 100 gram flagad mandel

 ❄

Så här gör du:

Stöt saffranspistillerna tillsammans med lite socker i en mortel. Lägg dem sedan om du har möjlighet i lite sprit alternativt pressad citron för att få fram smaken. Detta är absolut inget måste, men blir gott. Vill du ha russin i bullarna är det bra att lägga dem i blöt en stund innan. Då stjäl de inte lika mycket vätska från bullarna som blir saftigare.

Smält smöret och värm mjölken till strax över fingervarmt. Rör sedan i ägget och kesellan. Se till att blandningen får rätt temperatur (ca 37 grader). Rör även i saffranet i mjölkblandningen.

Smula jästen i en bunke och häll i en liten del av mjölkblandningen så att det löser upp sig. Låt gärna dra ca 3 min. Slå över resten av mjölkblandningen och tillsätt en nypa salt och sockret. Vill du ha russin i smeten blandar du i dem nu. (Själv brukar jag stoppa i dem i bullarna samtidigt som mandelmassan.) Häll sedan i mjölet, men långt ifrån allt. Degen ska vara precis så att den går ihop. Var försiktig, för det är så lätt att ha i för mycket mjöl. Låt den hellre vara för kladdig. Då får du saftiga saffransbullar! Bearbeta degen så att den går ihop fint.

Låt sedan degen jäsa övertäckt i en bunke ca 40 min. Under tiden kan du förbereda plåtarna och ställa ut bullformar (ca 50 st) Sätt ugnen på 250 grader. Riv mandelmassan och blanda ut till önskad konsistens med t ex lite mjölk eller rumsvarmt smör. Blanda ägg med lite salt för att använda vid penslingen.

Ta ut degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite. Var fortfarande försiktig och använd inte mer mjöl än vad som är absolut nödvändigt för att kunna knåda och forma degen. Dela degen i två delar. Varje del ska räcka till ca 24 bullar. Jag brukar dela den i tre delar och göra åtta jämnstora bollar av varje.

Låt bullarna jäsa övertäckta på plåtarna totalt ca 40 min. Efter halva tiden gör du ett hål i varje bulle med ett mjölat finger och spritsar i mandelmassan. Har du ingen sprits kan du bara ta en liten plastpåse och klippa ett litet hål i ena hörnet. Täck över dem igen och låt dem jäsa klart.

Pensla bullarna med de uppvispade äggen och strö över pärlsocker och mandelflarn. Är du allergisk mot mandel är det självklart bara att hoppa över mandelflarnen och fylla bullarna med något annat gott. Grädda bullarna i 5-6 minuter i mitten av ugnen (du känner din egen ugn bäst, så ställ dem där det blir bra). Håll noga koll så att de inte får för mycket färg. Låt dem sedan svalna på galler under en bakhandduk.

Njut av dem med ett glas kall mjölk. Så överlägset gott!

👌

 

Lämna en kommentar