Denna sockerkaka är ljuvlig! Är du allergisk mot nötter går det bra att utesluta mandelmassan och valnötterna. Jag lovar, den blir god ändå med de mjuka, söta äppelbitarna i. Denna sats räcker till en vanlig sockerkaksform (ca 25 cm i diameter) alternativt ca 8 st småformar (ca 10 cm i diameter).
Till sockerkakan behöver du:
3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
50 gram smält smör
1 stort äpple
1-2 msk socker och kanel
1 dl riven mandelmassa
1 dl hackade valnötter
Så här gör du:
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret, låt svalna lite och tillsätt mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker separat. Smörj och bröa en vanlig sockerkaksform (alternativt flera småformar). Riv mandelmassan grovt på rivjärn och hacka valnötterna. Skala och skiva äpplet och rulla sedan bitarna i lite socker och kanel. Blanda samman ägg, smörmjölken och mjölet. Tillsätt de hackade valnötterna och rör bara tills allt blandat sig.
Häll smeten i sockerkaksformen och stick ner äppelbitarna i smeten. Strö sedan över den rivna mandelmassan. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 35-40 minuter. Gör du flera mindre formar höjer du värmen till 200 grader och gräddar dem i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, tills de fått fin färg och provstickan är torr. Låt svalna något innan du serverar kakan, gärna med en klick lättvispad grädde. Har kakan svalnat helt är det gott att värma den lite innan du serverar.
Bon Appétit!