Semlor

Semlor_4

Det finns få bakverk jag älskar så mycket som just semlor och inget slår de hembakade! Hemma hos oss är det premiär för första semlan strax före nyår. Är helt övertygad om att semlor måste ha uppfunnits för att göra oss nordbor lite lyckligare och lite varmare om hjärtat under de mörka och kalla vintermånaderna. 🙂

Det här receptet är baserat på ett gammalt recept jag hittade i en tidning för många år sedan. Under åren som gått har jag sedan provat mig fram, ändrat lite och lagt till en del. Om du inte är nötallergiker (och väljer att göra en annan fyllning än mandelmassefyllning) har jag kommit på att det är otroligt gott att byta ut ca 2 dl av vetemjölet mot mandelmjöl. Det ger en fantastiskt god nötighet till bullen som förstärker mandelsmaken i semlan. Har du inte provat att baka semlor själv eller aldrig hittat ett riktigt bra recept så prova det här!

Receptet räcker till ca 30 lite mindre semlor och ugnen ska vara på ca 200 grader.

Till själva bulldegen behöver du:

5 dl mjölk

200 gram smält smör

50 gr jäst

½ tsk salt

1 dl strösocker

2 ägg

2 tsk stött kardemumma

ca 18 dl vetemjöl

ev 2 dl mandelmjöl (minska i så fall mängden vetemjöl med 2 dl)

ägg/äggvita till pensling

 Semlor_10

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, slå i mjölken och värm tills det är ”fingervarmt”. Häll smörmjölken över jästen, rör och låt sedan stå i ca tre minuter.

Häll i resten av ingredienserna och arbeta degen kraftigt. Tänk på att inte ha i mer mjöl än vad som är nödvändigt.  Degen får gärna vara lite kladdig när den är redo för att jäsa. För mycket vetemjöl gör bullarna torra, så spar hellre lite till utbakningen. Vill man få fram en lite nötig smak på brödet så byt ut lite av vetemjölet mot mandelmjöl. Låt degen jäsa övertäckt med en handduk i minst 30 minuter. Mjöla ett bord och knåda degen lite lätt. Dela degen i två delar och gör ca 15 bullar av varje. Antalet anpassas naturligtvis efter vilken storlek som önskas på semlorna. Rulla varje bit till en rund bulle och ställ på en smord plåt.

Täck över bullarna med en handduk och låt jäsa minst 30 minuter. De ska helst ha dubblat sig i storlek. Pensla med ägg och grädda bullarna i 200 grader tills de fått fin färg, ca 10-15 minuter. Låt dem kallna på ett galler under handduk.

 

Till mandelmassefyllningen behöver du (ca 6 semlor):

ca 200 gram mandelmassa

några msk mjölk

½ dl mandelspån

ev lite inkråm från bullarna

Dessutom behövs:

2-3 dl vispgrädde

lite vaniljsocker eller strösocker

florsocker till garnering

Semlor_8

Gör så här:

Skär av ett lock på varje bulle, antingen rakt av eller snett inåt, format som en trekant. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Jag har valt att inte ange några exakta mått på t ex mängden mandelmassa och grädde eftersom det är högst personligt hur man vill ha sin semla. Vissa älskar mycket grädde och andra vill ha bara lite grädde, men massor av mandelmassa. Vissa vill ha mandelmassan hård, andra lite mjukare. Gör dina semlor precis som du vill ha dem!

Blanda den rivna mandelmassan tillsammans med mandelflarn och några matskedar mjölk till önskad konsistens. Föredrar du en slät fyllning hoppar du över mandelspånen. Vill man kan man gröpa ur lite inkråm ur bullarna med en gaffel och blanda ner i mandelmassan. Vispa grädden tillsammans med lite socker. Den ska vara fast, men inte grynig, för då har du vispat den för hårt. Ett tips om du råkat vispa lite för länge, är att hälla i en skvätt ovispad grädde och försiktigt röra runt. Inte idealiskt, men betydligt bättre än att inte göra något. Fyll sedan bullarna med mandelmassan och klicka eller spritsa grädde över. Väljer du att spritsa så använd gärna en stor stjärntyll. Sätt på locken och sikta över rikligt med florsocker.

Njut dem som de är eller tillsammans med lite varm mjölk!

Lovar att de värmer både magen och hjärtat 🙂

Lämna en kommentar